Yangın Tasarım Kriteri Raporu kullanım amacı; tehlike sınıflarına uygun olarak insan yoğunluğu göz önüne alınarak yapı sınıflandırılmalıdır. Bina içerisinde olan tüm güvenlik için yapılan önlemlerin kontrolleri yapılır. İnşaatlarda kullanılmakta olan yapı malzemelerinin yangın karşısında yaratacakları problemler ya da sağlamlıkları ele alınır.
Bu rapor için yönetmeliklerin belirlemiş oldukları yangın dayanıklılık sınıflarına ait detayların oluşturulması gereklidir.
İş yerlerinin ruhsat ve yetkilendirme işlemini yapan Bakanlık, Valilik, Kaymakamlık ve Belediyeler tarafından proje aşamasında, inşaat aşamasında veya işletmenin faaliyetleri devam ederken bağlı bulunan illerin İtfaiye Daire Başkanlıklarından Yangın ve acil durumlara yönelik alınmış olan önlemleri denetlemek ve düzenlemek için yangın tasarım kriteri raporu istenebilmektedir.
Yangın Sistemleri Tasarımı ve Ekipmanları
Yangın Sistemleri Tasarımı ve Ekipmanları aslında bizler için çok büyük bir önem taşımaktadır. Yangın malzemeleri, yangın anında söndürme, müdahale, kurtarma ve kişisel korunma gibi bütün olaylara etki edebilecek ürünlerin hepsini kapsamasına denir.
Her binada hepimizin dikkatini çeken göz önünde olan yangın hortumu, yangın vanası, yangın sprinki, yangın tüpü, yangın dolabı, çekvalfler gibi birçok önlem malzemeleri vardır.
Sağlıklı sonuçlar alabilmek adına binalarda bulundurduğumuz bu ekipmanların her yıl periyodik bakımlarının profesyonel ekipler tarafından yapılması bizler için büyük önem taşımaktadır. Bu ürünler periyodik bakımlar sayesinde uzun yıllar görevlerini başarılı bir şekilde sonuçlandırmaktadırlar.
Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri
Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri itfaiyelerdeki tehlikeleri değerlendirme süreci karmaşık bir yapıda olup problemleri ortaya çıkararak yöntemleri üretmek zorunlu hale gelmiştir. Tehlikelerin alt edilebilmesi için itfaiye istasyonlarının belirli ölçütlere göre değerlendirilmesi itfaiyeler için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle tehlikelerin belirlenerek çalışanların ve o ortamda bulunabilecek canlıların korunma ihtiyacının sağlanması için bu sistemin doğru ve sistematik bir şekilde planlanması gerekir.
Tedbirler alınarak tehlikelerin ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. Bu amaçla çok kriterli karar verme tekniklerinden AHP yöntemi ile kriterler ağırlıkları belirlenmiş ve TOPSIS yöntemi ile de belirlenen alternatiflerin sıralaması gerçekleştirilmiştir.
Yangın Tehlike Sınıfları
Yangın Tehlike Sınıflarını maddelere ayırarak sizlere anlatacağız.
- A sınıfı yangınlar: Yanıcı katı maddeler yangınıdır. Odun, kömür, kâğıt, ot, dokümanlar, plastikler gibi madde yangınları bu sınıfa girer.
- B sınıfı yangınlar: Yanıcı sıvı maddeler yangınıdır. Benzin, benzol, makine yağları, yağlı boyalar, katran, asfalt gibi maddeler bu sınıfa girer.
- C sınıfı yangınlar: Yanıcı gaz maddeler yangınıdır. Metan, propan, bütan, sıvılaştırılmış petrol gazı (SPG), asetilen, havagazı, hidrojen gibi gaz yangınları bu sınıfa girer.
- D sınıfı yangınlar: Lityum, sodyum, potasyum, alüminyum, magnezyum gibi yanabilen ve aktif metallerle, radyoaktif maddeler yangınıdır.
Bina ya da binanın herhangi bir bölümü tehlike sınıfı, binanın sahip olduğu özelliklerine ve bina üzerine yürütülen işlem ve operasyonların niteliklerine bağlı bir şekilde belirlenmektedir.
Bina yangın tehlike sınıfları dikkate alınmalıdır. Bu sınıflandırma;
- Yangın açısından düşük tehlike
- Yangın açısından orta tehlike
- Yangın açısından yüksek tehlike (orta ve yüksek tehlike seviye 1,2,3,4 olarak sınıflandırılmaktadır.)