Yangın Tahliye Planı karşılaşılabilecek acil durum karşısında içeride bulunanların tahliyesini planlamak için hazırlanan, kaçış yollarının, kaçış yönlerinin, çıkış kapılarının, müdahale envanterlerinin ve yangından korumalı ya da korumasız bölümlerin belirtildiği ve gösterdiği krokiye acil tahliye planı denir. Yangın kaçış planı olarak anılsa da aslında tüm acil durumlara karşı hazırlanıp planlaması yapılır.
Yangın tahliye planı acil durumlarda can güvenliği açısından ne kadar önemliyse bu planın işi bilenler tarafından yapılması, planlanması da bir o kadar önemlidir. Uzman kişiler tarafından hazırlanan bir tahliye planı başa gelebilecek bir felaket sonrası yaşanabilecek pişmanlığı en aza indirecek ve hatta bu felaketten hiç yara almadan kurtulmanızı sağlayacaktır.
İşletmede tahliye planının bulunmaması durumunda denetleyici kurum tarafından yaptırım uygulanması söz konusudur.
Acil Durum Tahliye Planı Hazırlama
Acil Durum Tahliye Planı Hazırlama konusu oldukça özen ve bilgi gerektiren bir konudur. Afet ya da acil durum meydana gelemden önce, sırasında ve sonrasında yapılacak tüm eylemler, afet ve acil durum eylem planının kapsamında yer almalıdır. Acil durum tahliye planı hazırlarken ilk olarak riskleri değerlendirmeniz gerekir. Riskler değerlendirildikten sonra ise sınırlayıcı tedbirlerin neler olduğunun bilincinde olmanız gerekir.
Afet ve acil durum tahliye planının en önemli kısmı tahliye ve buluşma aşamaları oluşturur. Tahliye işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda önceden planlar yapılması gerekir. Evde bedensel engelliler, yaşlılar veya bebekler yaşıyor ise tahliye işlemi sırasında ihtiyaç duyulacak ekipman ve yöntemler plan hazırlanırken mutlaka belirtilmeli ve ona göre bir plan çizelgesi oluşturulmalıdır.
Tahliye Planında Neler Olur?
Tahliye Planında Neler Olur hemen bir bakalım;
- Yangın söndürme amaçlı kullanacaklar ve diğer tüm acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler.
- İlk yardım malzemelerinin bulunduğu yerler.
- Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarı sistemlerinin de yer aldığı tahliye planı.
- Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri.
- İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında işyeri dışındaki kuruluşların irtibat numaraları.
Bu planların oluşturulmasında ortak sağlık ve güvenlik birimleri, iş sağlığı ve güvenliği danışmanlık şirketleri, paket programları, mimarlık ofisleri vb. kuruluşlardan hizmet alabilirsiniz.
Tahliye Planı Nerelerde Olmalıdır?
Tahliye Planı Nerelerde Olmalıdır, nereye asılmalıdır? İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğe göre acil durum planı kapsamında hazırlanan acil durum krokisi (tahliye planı), işyeri bina ve eklentilerinin giriş ve çıkışları ile katlarda, çalışanların göz hizasına uygun yükseklikte ve görünür yerlere asılması gerekir.
Canlıların olduğu her alanda tahliye planının yapılması gereklidir. Özellikle hastane, havaalanı ya da müze gibi yapılarda uygulanan bu plan, insanların en çok vakit geçirdiği her bina da olması gerekir. hatta ev içinde bazı bölgelere müdahale araçları eklenerek afet anında kısa sürede etkin olmaları sağlanır.