İtfaiye Raporu Hangi İşyerinden İstenir sorusu oldukça fazla kafa kurcalayan bir soru gibi gözükse de aslında değildir. Çünkü çoğu iş yerinde itfaiye raporu almak zorunludur. Bu rapor şirkette çalışanların can ve mal güvenliği açısından son derece önem arz etmektedir. iş hanı ya da çarşı şeklinde olsun olmasın iş yeri olarak kullanılan her bir işletmenin 30 kişiden fazla çalışanı var ise itfaiye raporu o şirket için alınması zorunludur.
30 kişiden az eleman var ise fakat o iş yerinde patlayıcı, yanıcı ya da parlayıcı maddelerin üretildiği, depolandığı ve de satıldığı bir iş yeri ise orada gerekli tedbirlerin sıkı takibi yapılmalı ve alınması gereken tüm önlemler alınmalıdır. Bu tedbirler içerisine yangın söndürme sistemleri, acil tahliye çıkışları ya da yangın merdivenleri gibi sistemlerin düzenli bir şekilde denetim takibinin yapılması gerekir.
Çalışan sayısı ve iş yerlerinin özellikleri (küçüklük gibi) itfaiye raporu alırken dikkat edilir. Bundan dolayı apartman dahi olsa bile içinde bulunan iş yerlerinin üst katları ofis olarak kullanılabiliyor. Bu şekilde de olsa orada çalışan kişi sayısı dikkate alınır. Bu yerlerde de itfaiye raporu alınması gerekir.
İtfaiye Raporu Yönetmelik Hükümlerinin Uygulanmasından Kimler Sorumlu Tutulmaktadır?
İtfaiye Yangın Raporu Nasıl Alınır derseniz bu belgeyi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği bürolarından başvuru yaparak almanız gerekmektedir. Bu merkeze gidip bir ön kayıt işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bunun sonrasında ise gerekli olan başvuru formunu size vereceklerdir ve bu formun doldurulması yeterli olacaktır.
Kâğıt üzerinde başvurular halledildikten sonra başvurunuz incelenir ve denetim için sizlere bir gün verilir. Daha sonrasında ise binalar incelemeye alınarak gerekli şartların uygunluğuna bakılır.
İtfaiye Raporu Almak Neden Gereklidir?
İtfaiye Raporu Almak Neden Gereklidir? Hangi durumlarda itfaiye raporu işimize yarar? Gibi sorulara ortak bir net cevap vermek isteriz. Bir diğer adı yangın raporu olan itfaiye raporu iskân ve işletme için yangına karşı gerekli donanıma sahip işletmelere verilen büyük önem içeren bir belgedir. Bu rapor yönetmeliklerde belirtilen şartlara uyan o şartları tam anlamıyla karşılayan bina sahiplerine verilir.
Bir iş yeri binasında itfaiye için gerekli ekipman ve yeterli miktarda donanım mevcut ise o binada yetkili kişiler tarafından birtakım incelemeler ve değerlendirmeler yapılır. Yetkililer tarafından yapılan incelemeler neticesinde donanım açısından yönetmeliğe uygun bir binaya sahip iseniz itfaiye uygunluk raporu verilir.
Ticari ve şahsi amaçlı kullanılacak yeni yapıların ruhsat başvurusundan önce gereken belgelerden biri olan itfaiye uygunluk belgesi yerel makam olan belediye başkanlıklarından alınmaktadır. İtfaiye şube müdürlüğü veya daire başkanlığından alınan bu belge ile binanızın yangına karşı dayanıklı ve korunaklı olduğunu belgelendirmiş olursunuz ve böylece kullanım ruhsatı için gereken prosedürlerden birini de tamamlamış olursunuz.